Sağlık üzerindeki faydaları saymakla bitmeyen ve besinlerin içerisinde değişen oranlarda yer alan antioksidanlar, vücutta serbest radikallerin etkisiz hale getirilmesini sağlayarak vücudu hastalıklara karşı korur. Genel anlamda sağlığı iyileştiren antioksidanlar, bağışıklık sistemini de güçlendirici etkiye sahiptir.
Yeterli antioksidan alımı, kalp ve damar sağlığının korunmasına, kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskinin azaltılmasına, sinir hücrelerinin ve göz sağlığının korunmasına katkıda bulunur.
Antioksidan olarak kabul edilen maddeler arasında A vitamini, C vitamini, E vitamini, selenyum, glutatyon, alfa lipoik asit ve bakır gibi vitamin, mineral ve peptitler bulunur. Bu ürünlerden bazıları vücutta doğal yollarla üretilebilirken, bazı maddelerin beslenme yoluyla dışarıdan alınması gerekir.
Antioksidanlardan zengin bir diyet sağlıklı kilo yönetimine de yardımcı olabilir. Bu tür besinler genellikle düşük kalorili ve lif açısından zengindir, bu da tokluk hissini artırabilir.
Antioksidanlar Hangi Yiyeceklerde Bulunur?
Antioksidanların bilinen en önemli kaynakları, bitkisel kökenli gıdalar, özellikle de meyve ve sebzelerdir. Antioksidan vitaminler ve mineraller; baharatlar, kabuklu yemişler, kepekli tahıllar, bazı etler, kümes hayvanları ve balıkta da vardır.
Vitamin ve minerallerde antioksidanlar bulunabilir. Bunlar şu şekilde sıralanır:
A vitamini: Tatlı patates, balkabağı, havuç gibi turuncu besinler yer alır. Aynı zamanda ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerde de görülür.
E vitamini: Vücuttaki serbest radikallerin üretimini sınırlayan E vitamini, vücudun normal fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur. E vitamini açısından yüksek olan gıdalar; buğday tohumu yağı, ay çekirdeği, badem ve fındık olarak sayılabilir.
C vitamini: Antioksidan kaynakları arasında sıralanan C vitamini, günlük olarak tükettiğimiz besinlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu besinler birçok bitki bazlı gıdalarda yer alır ve vücutta antioksidan görevi görür. C vitamini içeren besinler arasında; kırmızı dolmalık biber, portakal suyu, greyfurt suyu, kivi, çilek, yaban mersini, ahududu ve böğürtlen olarak sıralanabilir.
Selenyum: Bitki ve hayvanlardan alınabilen selenyum, kalbi güçlendiren ve kanser türlerine karşı koruyan güçlü bir antioksidan örneğidir.
Bakır: Serbest radikallerin hasarına karşı koruyan bakır, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Patates, kaju, istiridye bakır içererek vücutta koruma sağlayabilir.
Glutatyon: Bağışıklığı güçlendiren glutatyon da brokoli, karnabahar, brüksel lahanası ve ıspanak gibi sebzelerde bulunur.
Baharatlar: Zencefil, tarçın, zerdeçal gibi baharatlar da antioksidanlar içerebilir.