Emziklilik Döneminde Beslenme

Emzirme, bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Anne ile bebeğin sağlığı üzerinde biyolojik ve psikolojik bir etkiye sahiptir. Emzirme sırasındaki enerji ve besin öğeleri ihtiyacı gebelikte olduğundan daha fazladır. Anne gebelikte iyi beslenmişse, ihtiyaçlarını kısmen karşılayabilecek yağ deposuna sahiptir. Bu yağ deposunun kullanılması ile doğumu izleyen ilk haftalarda anne kilo kaybeder.

Emziklilik döneminde süt üretimi için gerekli olan enerji iki kaynak­tan sağlanır:

  1. Gebelik süresince vücut yağı olarak depolanan enerji,
  2. Besin gruplarından gelen enerji.

EMZİKLİLİKTE ENERJİ VE BESİN ÖGELERİ İHTİYACI

  • Sütü ile bebeğin ihtiyacını tamamen karşılayan bir kadın günde ortalama 700-800 mL süt salgılar. Bu sütün karşılığı olan enerji ve besin öğeleri ihtiyacı emziklilik dönemi­nde de normal gereksinmeye ek yapılarak artırılmalıdır.
  • Yeterli düzeyde anne sütü üretimi için yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmeli­dir. Günde en az 8-12 bardak sıvı alınması yeterlidir.
  • Emziklilik dönemi, doğum sonrası kiloların verilmesi için en uygun dönemdir. Gebelik döneminde vücudun süt yapmak için depoladığı yağ depoları, emzirmeyle azalır. Bunun sağlanması için anne emziklilik döneminde yeterli ve sağlıklı beslenmelidir. Aksi takdirde doğum kiloları kalacağından anne mutsuz olacaktır.
  • Emziklilik döneminde alkol ve sigara kullanılmamalıdır.

• Soğan, sarımsak, brokoli, kabak, karnabahar, acı baharatlar veya kuru baklagiller, anne sütünün tadını değiştirebilir. Bu durum bazı bebeklerde hu­zursuzluk (gaz oluşturması, emmeyi reddetme gibi) yaratırken, bazıları hiç fark etmeyebilir. Bebeğinizde ciddi birtakım huzursuzluklar gelişirse, bu tür besinler ya daha az sıklıkla tüketilmeli ya da hiç tüketilmemelidir.


  • veya formu doldurun
    Size en kısa sürede geri dönüş yapalım ve merak ettiklerinizi uzmanlarımız yanıtlasın.
  • Güvendesiniz
    bilgileriniz asla paylaşılmaz.


TOP